Есенните и зимните месеци, придружени от характерните за тях студове и валежи, са истинско предизвикателство за колоездачите. Велотренажорите и велоергометрите са чудесен начин да поддържате форма през студените месеци или през летните, ако навън е прекалено горещо или просто искате да избегнете градския и извънградски трафик.
В тази статия ще ви обясним какви са различните видове тренажори и велоергометри, предимствата, недостатъците и начина им на употреба в зависимост от каква тренировка имате нужда.

Видове велоергометри

Тези уреди са предназначени предимно за трениране в домашни условия и не са подходящи за интензивно обучение или тренировки на професионално ниво. С тях можете да поддържате физическата си активност, да развивате своята издръжливост и да изгаряте излишните калории.

Велоергометрите се категоризират според техния контрол на натоварването – ръчно контролирани и електронно контролирани ергометри, а като видове те биват вертикални, хоризонтални и така наречените спининг байкове (spinning bike), които от всички велоергометри най-много се доближават до имитация на естественото колоездене.

При тях трябва да се прецени колко често ще бъде използван уредът, теглото и височината на трениращия, дали ще се използва от един или повече души, както и дали велоергометърът ще се използва като средство за рехабилитация за човек с намалена подвижност или от човек, изпитващ трудност при продължителни тренировки (в случая са подходящи хоризонталните велоергометри). 

Предимства: 
- Достъпни цени;
 - Голямо разнообразие;
-  Естествена устойчивост. 
Недостатъци:
-  Не са подходящи за интензивни тренировки; 
- Често не са подходящи за телосложението на трениращия, което допълнително натоварва ставите; 
- Тежки и по-трудно преносими.

Спининг байк

Хоризонтален велоергометър

Вертикален велоергометър

Видове велотренажори

Създадени са за професионални колоездачи, помагайки им да поддържат състезателна форма, и опитни велосипедисти, които искат да пренесат карането си на следващото ниво. Тези уреди позволяват да тренирате с вашия собствен велосипед, гарантирайки по-комфортно каране от велоергометрите и биват няколко вида: обикновени (класически), ролкови, смарт тренажори и интерактивни.

Класически тренажори

Те са простички и най-достъпни като цена. Те са магнитни и флуидни, като при първия вид съпротивлението се увеличава или намаля посредством няколко магнита и лост, а при втория – колкото по-бързо въртите, толкова по-голямо става и съпротивлението. За разлика от интерактивните тренажори обаче, те не предлагат опция за добавяне или отнемане на съпротивлението. Класическите тренажори имат и смарт версии, което ги прави съвместими с различни софтуери за тренировки като My E-Training, Zwift, Kinomap и др.

Ролкови тренажори

Те се състоят от три ролки, закрепени за солидна правоъгълна рамка и най-често се използват за загрявка от професионалните колоездачи преди състезание. Карането върху такъв тренажор може да е предизвикателно, тъй като велосипедът се поставя директно върху ролките, без странична опора и трябва да имате много добър усет за баланс. Както класическите, така и ролковите тренажори имат smart и интерактивни варианти, за да може тренировките ви да са още по-приятни и ефективни.

Интерактивни тренажори

Специални са с това, че задната капла на велосипеда изобщо не се използва. Тя се премахва и колелото се закрепя към касетата на тренажора. Този тип тренажори симулират външни условия на колоездене като неравен или хълмист терен, съчетавайки това със съвместимостта им с различни софтуери и приложения за тренировка, като по този начин те осигуряват усещане за по-реалистично колоездене.

Класически велотренажор Elite Novo Force

Ролков велотренажор Elite Quick Motion

Интерактивен велотренажор Elite Direto XR

Предимства

 • С тях използвате собствения си велосипед;
  • Ефективни тренировки;
  • Съвместими с различни софтуери и приложения, които предлагат анализ в края на всяка тренировка;
  • В зависимост от вида на тренажорите – съвместими с MTB, шосейни и градски велосипеди;
  • Леки и компактни.
  • Недостатъци

  • По-висока цена;
  • По – високи нива на шум.

  • Независимо дали целта ви е да се поддържате физически активни след дълъг ден зад бюрото на работа, или да се подготвите за следващото състезание – и велоергометрите, и велотренажорите са един чудесен начин за тренировка през студените зимни месеци.
   Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
   Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.