Всичко, което трябва да знаете при избора на детски велосипед

Какво да НЕ купуваме, цолаж, скорости и спирачки, тегло и още

Размер на колелото

Размер на колелото

Решавате да зарадвате вашето дете с нов велосипед за неговия рожден ден, но веднага възникват редица въпроси, безспорно най-важният от които е: Колко голямо трябва да бъде, за да бъде удобно ?

Правилният размер се определя спрямо цолажа на велосипеда (размера на гумите) и ръста на детето. Той е най-важната характеристика, на която трябва да се спрете преди цена, визия или марка, за да гарантирате максимален комфорт и пълната наслада от колоезденето на вашето дете. 

Така ще предотвратите падания, болки в ставите и дори физиологични изменения, вследствие на неправилна стойка.

Използвайте таблицата за ориентир.

Деца над 12 г. и височина над 145 см вече могат да карат велосипеди 26" или 27,5" с нисък размер на рамка (XS,S).

 • Когато добавите снимка, се уверете, че сте качили подходяща версия за мобилни устройства.
 • Много е важно след редакция да преглеждате промените на различните типове екрани.

Тегло на детския велосипед

За да гарантирате безопасността и комфорта при каране на вашето дете, изборът на максимално лек велосипед е от съществено значение. 

Съществува схващането, че понеже децата израстват бързо, се налага често купуване на нов велосипед и това подтиква родители да обръщат повече внимание на цената, която, разбираемо за велосипед със стоманена рамка и части, е по-ниска. 

Алуминиевите велосипеди, освен еднакво здрави, са много по-леки, управляват се по-лесно и са по-удобни за пренасяне. Ако теглото надвишава 30% от това на детето, то няма да бъде удобно и рискувате тотално да го откажете от спорта. 

Скорости и спирачки

Спирачките при 90% от детските колела са V-brake ( с гумички), а при по-високия клас са вече добре познатите дискови спирачки. И двата вида имат нужда от прецизна настройка, за да не опират в каплата постоянно и да пречат на нормалното каране. 

Много хора преценяват колко добър е един велосипед по това колко скорости има. Дали наистина са прави ?  

Важно е скоростите да са настроени правилно от професионален веломеханик и същевременно да бъдат съобразени с типа велосипед и това къде ще се кара. 

Ако детският велосипед ще се кара предимно в града, тогава скоростите не са от голямо значение, но ако е планински модел, е добре да разполага с поне 3x7 или повече, за да улесни карането при по-трудните терени.

 • Всяка марка разполага с обикновени детски колела, но много малко се фокусират върху високия клас планински модели за малчуганите. Планинските велосипеди за деца на австрийската марка KTM са едни от най-добрите в това отношение. 
Към детски велосипеди KTM

Какво да НЕ купувате и съвети за употреба

Макар и цените на велосипедите в магазините за шир потреба, супермаркетите и моловете да са атрактивни, качеството им далеч не отговаря дори на тях. 

 • Съветваме ви да НЕ купувате евтини велосипеди от магазини, които не специализират в тяхната продажба и сервизиране. 
  Често тяхното сглабяне и настройка се правят от хора, които не разбират, а резултатът е ужасяващ, както за родители, така и за деца. 
  Скоростите не превключват добре, спирачките опират в каплите, чуват се неприятни звуци при движение и т.н и т.н
 • Поддържайте добре велосипеда на детето си и периодично го носете за профилактика при оторизиран сервиз или на мястото от където сте го закупили.
  Така ще намалите износването до минимум и след като детето порастне достатъчно, ще може да го продадете на добра цена. 
 • Внимавайте с избора на по-голям велосипед с цел "като порастне още малко и ще е перфектен", особено при онлайн покупка. При възможност "премерете" няколко велосипеда от различни цолажи в някои от физическите ни магазини, за да се види точно какъв цолаж и размер на рамка са най-подходящи.  
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.