Много хора си мислят за мотори, когато някой спомене KTM и се учудват, когато разберат, че има и велосипеди със същата марка. В тази статия ще ви разкажем за историята на KTM от основаването й през 1934 г. до днес и защо това са едни от най-добрите велосипеди в световен мащаб.

Началото

През 1934 г. Ханс Трункенполз, запален мотомеханик, открива сервиз в Матигхофен, Австрия. Трункенполз обаче има план да продава собствени мотори и през 1953 г. започва продукцията на собствения си бранд. През същата година бизнесменът Ернст Кронрейф се превръща в съсобственик на фирмата и тя бива прекръстена на Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen (КТМ). През 1964 г. компанията започва да произвежда и велосипеди, като до 1989 са произведени 1 милион велосипеди с марката КТМ.

Първият велосипед на КТМ – Fleetwing

Първото шосейно колело на KTM – Formula S (1978)

Първият планински велосипед на КТМ – Ultra Cross (1988)

Разделяне на фирмата

Много хора все още смятат, че КТМ е една компания, която произвежда и мотори, и велосипеди. Това е било така до 1992 г, когато компанията се разделя и KTM Bike Industries се превръща в самостоятелна фирма, която специализира в производството на велосипеди. Така до 2012 г. са произведени 4 милиона велосипеда с марката КТМ, a oранжевият цвят остава като запазена марка и най-отличителната и запомняща се черта на KTM Bike Industries. 

  Видовете велосипеди на KТМ

  KTM предлагат широка гама от планински, градски, шосейни и електрически велосипеди.

  Електрически велосипеди

  КТМ е първата голяма марка, която представя електрическите велосипеди на пазара и въпреки че бавно навлизат във велосипедната ниша, днес можем да видим много електрички из улиците на Европа.

  Планински велосипеди

  Имат серии планински велосипеди, специално конструирани за uphill (изкачване) или downhill (спускане) по планински или горски терени, а карбоновите рамки на планинските велосипеди набират все по-голяма популярност сред любителите на екстремното колоездене в България.

  Шосейни велосипеди

  Шосейните велосипеди на KTM са изработени с внимание към всеки един детайл и са окомплектовани с най-добрите части на пазара с цел колоездачът да се представи максимално добре по време на трудните състезания. 

  Планински електрически велосипед KTM Macina Kapoho Prestige

  KTM Revelator Lisse Sonic – аеродинамично съвършенство

  Планинският KTM Myroon Exonic – изцяло карбонова рамка с тегло от само 975 гр.

  Други велосипеди

  Градски

  Както при планинските модели, така и при градските има такива за мъже и за жени и то в различни размери, за да може всеки желаещ, независимо от своя пол, да се наслаждава на градското колоездене, било то за придвижване до работа или само за отдих.

  Фетбайкове

  Fat bike – велосипед с дебели гуми и често без окчване, подходящи за нестабилни терени като пясък, чакъл, кал и сняг. В случая фетбайковете на KTM са с амортисьори, за да може любителите на природата да изживеят своите приключения на макс, независимо от условията, в които карат!  

  Фетбайк KTM Fat Rat

   KTM MACINA CITY XL 2021 - електрически

  Защо да изберете KTM?

  Освен с уникалния и отличителен дизайн, KTM впечатляват с оборудването на своите велосипеди, което включва само висококачествени части на Shimano, Fox, Suntour, Rockshox и Schwalbe. Рамките започват от алуминиеви (за средния клас) и преминават в карбонови (за високия клас), като е наблегнато върху високото качеството на самите материали и изключително то внимание при изработването на детайлите, което не се среща другаде. 

  Всяка година екипът на КТМ ни представя нови модели, които надграждат техния имидж и дългогодишен опит в производството на велосипеди и така дават възможност на велосипедистите да избират все по-добри и качествени колела. 

  Да караш велосипед на KTM е престиж, гаранцията за сигурност, комфорт и изключително добро представяне по любимите маршрути.

   Произведени в Австрия с изключително старание и внимание към детайла, в комбинация с висококачествени части, те са страхотен избор за всеки любител на колоезденето и екстремното планинско каране! 
  Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
  Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.